Zeeverkenners Ochtend

Zeeverkenners zijn jongens en meiden van 11 tot 16 jaar. Deze kunnen niet altijd zeilen als ze bij ons beginnen, maar dat leer je wel aan boord! Lijkt het je leuk om lid te worden? Kom gerust een keer (of vaker) kijken of je het bij je past! Mail dan naar Marcel: Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De Zeeverkenners van de Olav verkennen de Zuidwal van de Zuiderzee. Om precies te zijn: het gebied tussen de Hollandse brug en Almere. We zeilen bijna iedere zaterdag in het vaarseizoen. 's Middags is er soms de mogelijkheid tot vrijzeilen.

De boten

De boten waar de Zeeverkenners mee varen zijn Lelievletten. Dat zijn
stevige open stalen zeilboten waar je met vier tot zeven man op kan
varen. De Lelievlet is speciaal voor de Waterscouting ontworpen en is
ongeveer 5,60 m lang. Je kunt er behalve mee zeilen, ook in roeien en wrikken.
In de winter leggen we de boten op de kant en onderhouden we ze
gezamenlijk.

Als we ergens heen gaan wat te ver weg ligt om er heen te zeilen
worden de boten gesleept door de Kleida, een opduwertje uit ongeveer
1910. De Kleida is ook de boot waarmee we de Zeeverkenners in geval van
nood van het water kunnen halen.

De boten liggen ’s zomers in de Jachthaven van Naarden aan onze eigen
steiger. ’s Winters liggen de boten op het Wiggershuis of op de Loods. Dat
wisselen we ieder jaar af met de Middaggroep.

Meer over de vloot is te lezen onder de knop De vloot in het menu links.

De opkomsten
De “normale” opkomsten zijn op zaterdag van 9:30 uur tot 13:00 uur. In de zomer verzamelen we op het Wiggershuis nabij Jachthaven Naarden en gaan we zeilen. In de winter zijn we op de plek waar onze boten die winter liggen. Dat kan op het Wiggershuis of op de Loods zijn. Met zijn allen schuren en schilderen we onze bootjes, zodat ze er weer een zomer tegen aan kunnen!

De activiteiten
Naast de “normale” opkomsten hebben we een aantal activiteiten die ieder jaar terug komen. De belangrijkste worden hier ongeveer op volgorde aangegeven. kijk ook eens in ons Fotoboek voor een beeld van wat we doen!

Vlaggetjesdag
De officiële opening van het vaarseizoen. We geven op deze dag een vlootschouw voor de ouders, belangstellenden, soms de burgemeester en het bestuur.
ZuWaKa Kamp in het pinksterweekend waarop we ons meten met de andere waterscoutings uit de Admiraliteit (regio)
Zomerkamp

Kampweek in de zomervakantie. We gaan dan met de boten en de tenten naar een waterrijke locatie om een week te zeilen. Zie: http://zvo.webklik.nl

Overvliegen
Feestelijke dag waarop de oudsten van iedere speltak naar een oudere speltak over gaan
RSZW
De Regionale Scouting Zeilwedstrijden, op deze wedstrijd kunnen we ons kwalificeren voor de Landelijke Scouting Zeilwedstrijden
Omvaren
Als we op de Loods onderhoud plegen moeten we vanuit de haven, via Muiden, naar Naarden Vesting varen
Sinterklaasintocht
In Naarden begeleiden we Sinterklaas ieder jaar de haven van de Vesting in
Sinterkerstfeest
Feest voor de hele Olav tussen Sinterklaas en Kerst in. ’s Morgens gaan we met de ZVO wat leuks doen en 's avonds doen we met het groepsfeest mee.
Installeren
Hier worden de overgevlogen en nieuwe jongens en meiden officieel aangesteld als Zeeverkenner
Pooltocht
Een barre tocht in de winter op een geheime locatie. Met behulp van routes moet je je weg zien te vinden naar het onderkomen waar we slapen
Omvaren
Als we onderhoud hebben gepleegd op de Loods moeten we ook weer terug varen!

De kleding
De Zeeverkenners dragen een donkerblauw Scoutinguniform met de Olav groepsdas. Daaronder wordt een blauwe (spijker)broek gedragen. Houd er altijd rekening mee dat je kleren vies kunnen worden!

Er mogen aan boord geen laarzen gedragen worden. Wel dragen we aan boord altijd een reddingvest. Het is handig om altijd regenkleding bij je te hebben.

De staf
Het stafteam van de ZVO bestaat uit vijf jonge mensen die paraat staan om, vrijwillig, een leuke en veilige zaterdagochtend te organiseren. Ook worden de andere activiteiten door hen georganiseerd.

De staf is verantwoordelijk voor het programma, de veiligheid en het onderhoud van de boten en bootmaterialen. In het onderhoud wordt de staf ondersteund door de OC.

Contact / komen kijken? Voor meer informatie over de ZVO, of om een afspraak te maken om een keer te komen kijken kan je de Schipper van de ZVO mailen:

Walter Jansz