Het Dek

Naarden-Vesting is opgebouwd in de vorm van een ster met 6 hoeken. Deze hoeken heten bastions. Vroeger dienden deze hoge vestingwallen als vooruitgeschoven posten, waar het leger de inwoners van Naarden kon beschermen. Tussen deze bastions liggen kleine eilandjes die ook werden gebruikt als vooruitgeschoven posten, waarmee de dode hoeken van de bastions konden worden gedekt. Deze eilandjes worden ravelijnen genoemd.

Op een van deze ravelijnen ligt een uniek onderkomen van Scouting Olav Naarden, Het Dek. Hoe deze naam is ontstaan, of wie hem heeft bedacht weten we niet, maar een unieke locatie blijft het wel. Het Dek is te bereiken via de Amsterdamse Straatweg, al vanaf het begin van de vesting één van de twee toeganswegen.

Het buitenterrein bestaat uit een groot veld, waar ruimte genoeg is om een aantal tenten op te zetten. Dit veld kan 's avonds verlicht worden met twee schijnwerpers. Daarnaast is er nog een veld dat kan dienen als speelterrein of als kampeerterrein.Tussen een aantal zandwallen hebben we een kampvuurplaats waar een kampvuur gestookt mag worden, mits de vlammen niet boven de zandwallen uitkomen.

Het gebouw bestaat uit een oud vestingwerk waarin vier ruimtes zijn: de natte groep, het middenverblijf, 't Roefje en de lange gang. Hieronder staat een figuur die aangeeft hoe de situatie was toen het leger het Dek nog in gebruik had.

Plattegrond

1. Zaal 1: De natte groep bestaat uit twee toiletten, een douche en een grote wasbak, met warm en koud stromend water.
  2. Zaal 2: In het middenverblijf is voldoende ruimte voor binnenactiviteiten. Achterin de ruimte is een podium gebouwd, met daaronder enkele schuiflades; deze dienen als opslag voor de Bever spullen. Naast meerdere opklap tafels en -banken, staat er een zeer effectieve gaskachel in de ruimte. Er bevinden zich mooie schilderingen in beverthema's aan de muur, en de achterwand is voorzien van schoolbordverf, waardoor er op de muur gekrijt kan worden.
  3. Zaal 3, 4, 5: 't Roefje bestaat uit een keuken, waarin een vierpits gasstel staat en waar een koelkast staat om etenswaar en drank koel te houden. Verder staan er in het bargedeelte een aantal krukken en banken en er is tevens een sta tafel t.b.v. bar-activiteiten. Achter in deze ruimte is een magazijn van de Loodsenstam, zaal 5, waartoe de huurder geen toegang heeft.

De huidige indeling is anders dan op de plattegrond. Zaal 3 en 4 zijn tegenwoordig één geheel en de gang aan de linkerkant van de zalen is voorzien van een muur gelijk na de opening naar zaal 3, 4.
  4. De lange gang is een gang waarin diverse spullen zijn opgeslagen. Bij verhuuractiviteiten heeft de huurder geen toegang tot deze gang.

Het Dek wordt bij Scouting Olav Naarden gebruikt door de Bevers, die het middenverblijf hebben omgetoverd tot Hotsjietonia, de wereld van Lange Doener. Het Dek is in Naarden ook bekend door de jaarlijkse kerstbomenverkoop-aktie van de Olav.