ONDERKOMENS

De Olav beschikt over 4 onderkomens, overigens geen luxe voor een groep met bijna 150 leden. Onze onderkomens zijn trouwens ook te huur.

Het Dek

Naarden-Vesting is opgebouwd in de vorm van een ster met 6 hoeken. Deze hoeken heten bastions. Vroeger dienden deze hoge vestingwallen als vooruitgeschoven posten, waar het leger de inwoners van Naarden kon beschermen. Tussen deze bastions liggen kleine eilandjes die ook werden gebruikt als vooruitgeschoven posten, waarmee de dode hoeken van de bastions konden worden gedekt. Deze eilandjes worden ravelijnen genoemd.

Op een van deze ravelijnen ligt een uniek onderkomen van Scouting Olav Naarden, Het Dek. Hoe deze naam is ontstaan, of wie hem heeft bedacht weten we niet, maar een unieke locatie blijft het wel. Het Dek is te bereiken via de Amsterdamse Straatweg, al vanaf het begin van de vesting één van de twee toeganswegen.

Het buitenterrein bestaat uit een groot veld, waar ruimte genoeg is om een aantal tenten op te zetten. Dit veld kan ’s avonds verlicht worden met twee schijnwerpers. Daarnaast is er nog een veld dat kan dienen als speelterrein of als kampeerterrein. Tussen een aantal zandwallen hebben we een kampvuurplaats waar een kampvuur gestookt mag worden, mits met ongeverfd hout, niet groter dan 1 bij 1 meter en de vlammen niet boven de zandwallen uitkomen.

Mocht u geïnteresseerd zijn het huren van dit onderkomen kunt u hier terecht.

Het Wiggershuis

In het Naarderbos staat het grootste onderkomen van Scouting Olav Naarden. In de Jachthaven van Naarden is in 1984 een houten gebouw neergezet, waarin de zeilende speltakken hun spel spelen en het onderhoud aan de boten plegen. De naam van dit onderkomen is het Wiggershuis, vernoemd naar een oud-voorzitter van Scouting Olav Naarden.

Het Wiggershuis bestaat uit globaal uit vier delen:

• De voorzaal. De voorzaal is een groot verblijf aan de voorzijde van het Wiggerhuis.
  • De natte ruimte. De natte ruimte bevindt zich in het midden van het Wiggershuis. Er bevinden zich drie toiletten en één urinoir. Daarnaast zijn er drie douches aanwezig en twee grote spoelbakken. De keuken is uitgerust met een 4-pits gasstel, bakplaat, grote koelkast en een grote vriezer.
  • De achterzaal. In dit deel van het Wiggershuis worden ’s winters de boten onderhouden. In de zomer wordt deze zaal vaak gebruikt als eetzaal.
  • Naast deze twee delen is er een bovenverdieping. Deze bovenverdieping is voor huurders niet toegankelijk.

Het buitenterrein van het Wiggershuis bestaat uit een grasveld waar gespeeld kan worden en waar tenten opgezet kunnen worden. Aan de buitenzijde van het Wiggershuis kunnen aansluitpunten gebruikt worden om tenten te voorzien van elektriciteit. Daarbij is er direct voor het Wiggershuis een semi-verhard speelveld, dat tevens gebruikt kan worden om op te stellen bij de vlaggenmast.

Op het buitenterrein is er een kampvuurplaats. Deze kan alleen gebruikt worden indien zowel de Jachthaven als het nabijgelegen hotel er geen hinder van ondervinden. Daarnaast mogen de vlammen niet over de oude Zuiderzeedijk zichtbaar zijn.

Mocht u meer informatie over het huren van het Wiggershuis willen hebben of weet u het al dan kan u hier klikken.

De Loods

De Loods is een gebouw dat van oudsher een opslagloods is geweest van de domeinen. Deze houten loods staat op de Lange Bedekteweg. In de Loods wordt het winteronderhoud gepleegd aan de vletten van de Zeeverkenners. ’s Zomers komen de Dolfijnen naar de Loods om te kano-varen.

Om de Loods is voldoende ruimte om te spelen en te kamperen. Er zijn mogelijkheden om kano’s en kleine bootjes te water te laten en aan te leggen.

Onlangs is de Loods gerenoveerd. Er zijn nog steeds twee grote ruimtes, onder en boven. De keuken en de toiletten zijn geheel vernieuwd en aangepast op het gebruik door de speltakken en huurders. Op de ruime zolder zijn grote kantelruiten waardoor de zolder goed verlicht is. De zolder is voorzien van een brandtrap met nooddeur.

Het Hamerfort

Het Hamerfort is een onderkomen dat buiten de muren van de Vesting ligt. Toch had het vroeger een strategische functie. Samen met het Fort dat tegenwoordig het Ericafort heet, maakte het deel uit van de Hollandsche Waterlinie ter verdediging van Amsterdam. Tussen de twee forten lag een kleine sluis op een strategische plaats. Wanneer er een aanval zou komen, kon men het hele Naardermeer en veel van de polders tussen Weesp en Naarden onder water zetten.

Het Hamerfort staat op een eiland en is met een bruggetje aan een zandpad te bereiken. Eenmaal op het eiland aangekomen kom je in een oase van rust en groen van de begroeiïng, tenminste als er geen opkomsten worden gedraaid. Het terrein rond het Hamerfort bestaat uit een ruim speelveld, maar ook buiten het veld is ruimte genoeg om je te vermaken, je kunt namelijk rond het hele fort komen, behalve op het fort, dit is afgezet uit veiligheidsoogpunt. Natuurlijk is er ook een kampvuurplaats en een plek om kano’s of kleine bootjes te water te laten. Een heel klein stukje van het eiland is niet toegankelijk. Hier heeft een natuur-vereniging broedplaatsen gemaakt voor een weinig voorkomend vogeltje.